Alexanderstraat 23

Swijser, J.P.C.
Registerblad

STATIG WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Linkerdeel van een symmetisch witgepleisterd bouwblok van drie herenhuizen uit 1860 in eclectische stijl. Het pand telt twee bouwlagen en een kapverdieping. Boven de risalerende ingangstravee is een attiekachtige dakkapel. Stucdecoraties bevinden zich boven de vensters. Alexanderstraat 23 is een onderdeel van de drie gepleisterde herenhuizen (Alexanderstraat 19-21-23) die in een keer ontworpen zijn als één symmetrische compositie. Elk pand is drie vensterassen breed; het middelste telt een parterre met twee verdiepingen, de flankerende huizen bezitten ieder één verdieping. De panden dragen omlopende schilddaken. Bij elk pand is de middelste vensteras als risaliet behandeld; deze risaliet vertoont een geblokte bepleistering, de hoeklisenen van de flankerende panden zijn in dezelfde trant gepleisterd, maar de hoeklisenen van het middelste pand bezitten per verdieping spaarvelden. De panden hebben een hardstenen plint, een cordonlijsten tussen de verdiepingen en een houten kroonlijst. De drie panden zijn gebouwd omstreeks 1860, waarschijnlijk door de timmerman J.P.C. Swijser die een van de stichters was, De andere stichters waren Isaac Karel de Jager en consort(en).
Gevelwand nrs. 23, 21 en 19 (uiterst links nr. 25)