Antonie Heinsiusstraat 3 t/m 9, Stadhouderslaan 92a t/m 92n

De Sierkan

Frowein, J.F.L.
    Geuzen en Statenkwartier

Inleiding.
Aan drie zijden vrijstaand voormalig hoofdgebouw van de " 's- Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan", gebouwd in 1904 in overgangsarchitectuur door architect J.F.L. Frowein. Gerenoveerd in 1987.

Omschrijving.
Gebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en twee verdiepingen onder een samengestelde kap. De gevel langs de Antonie Heinsiusstraat telt zestien vensterassen. In deze typische overgangsarchitectuur zijn motieven uit de neo-stijlen, Berlagiaanse invloeden en decoratieve elementen uit de Art Nouveau terug te vinden. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen waarin sierankers en polychrome tegeltableaux zijn aangebracht. Het horizontale aspect van de langgerekte gevel aan de Antonie Heinsiusstraat met de rijen licht getoogde vensters wordt onderbroken door drie hoger opgetrokken bouwblokken waarvan de linker, en de rechter op de hoek met de Stadhouderslaan ieder een loggia bezitten. De laatste heeft typische Berlagiaanse trekjes: een halfronde boog, geflankeerd door een veelhoekig traptorentje met spits. De korte gevel aan de Stadhouderslaan bezit aan de rechterkant een topgevel met decoratief metselwerk in de top en aan weerszijden langs de dakrand een bakstenen balustrade. Op de begane grond van de lange en de korte gevel bevinden zich halfcirkelvormige ingangs- en raampartijen, en op de eerste verdieping twee bakstenen erkers op trapvormig uitkragende consoles van hardsteen, bekroond door een bakstenen balustrade. Op de hoek met de Stadhouderslaan bevindt zich op de tweede verdieping een grote houten loggia gebouwd in chaletstijl. De vensters behoren overwegend tot het type T-venster met in roeden verdeelde bovenlichten. Tussen het hoger opgetrokken linker bouwblok en het middenblok rust de goot op hardstenen consoles en klossen, tussen het midden- en hoekblok is een bakstenen balustrade aangebracht. Aan weerszijden van het middenblok bevinden zich drie dakkapellen met lessenaarsdaken. In de achtergevel is in het licht risalerende middenblok de ingang van Stadhouderslaan 92-92n gesitueerd, met paneeldeur, waarboven een houten luifel. Aan de kant van de Stadhouderslaan is een tuinhek, opgebouwd uit baksteen en hardsteen, waarin een ijzeren deurtje met de letters "De Sierkan". Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur, waarin Berlagiaanse invloeden zijn te herkennen, en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal. Als voormalig bedrijfsgebouw van de Haagse melkinrichting "De Sierkan" heeft het pand cultuurhistorische waarde. Een belangrijke toegevoegde waarde is de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Antonie Heinsiusstraat en de Stadhouderslaan.

sierkan
sierkan