Ary van der Spuyweg

gedenkmonument Constantijn Huygens

Van Stolkpark en Schev. Bosjes
Registerblad

Gedenkmonument in brons en steen voor de dichter en ontwerper van de Scheveningseweg Constantijn Huygens uit 1897 opgericht door de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde en ontworpen door de Delfste beeldhouwer A.W.M. Ode.
Het bronzen borstbeeld van Constantijn Huygens is geplaatst op een hardstenen piƫdestal in neo-barokke vormgeving. Op het piƫdestal is de tekst "Constantyn Huygens 1596-1687" aangebracht.
In de Tweede Wereldoorlog werd het monument, tot dan gesitueerd in de Scheveningse bosjes nabij de Ver-Huellweg verwijderd. In 1953 is het herplaatst op de huidige locatie.

Gedenkmonument van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege kunsthistorische waarde. Historische waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken voor Constantijn Huygens.

detail gedenkmonument Constantijn Huygens