Badhuiskade 8

Woonhuis, thans als hotel-pension in gebruik, in eclectische stijl uit omstreeks 1875.

Het pand, waarvan de gevel in de parterre vier en in de verdieping drie vensterassen telt, omvat parterre, verdieping en met pannen gedekt schilddak waarvan de nok loodrecht staat op de straat. De geblokt gepleisterde lijstgevel bezit geprofileerde vensteromlijstingen, een deur met bovenlicht en een houten hoofdgestel met in het fries metopen met rozetversieringen en een door consoles gedragen kroonlijst waarboven een houten balustrade. De balustrade wordt in met midden onderbroken door een houten dakkapel, geflankeerd door voluten en bekroond door een gebogen fronton met kleine obelisken op de hoeken. De vensters op de verdieping in de zijtravees worden geflankeerd door gecanneleerde pilasters en gedekt door frontons. Voor de middentravee op de verdieping een brede houten erker, waarop een balkon met balustrade.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Stedebouwkundige waarde ontleent het pand aan zijn situering aan de kop van het oude kanaaltrace naar Scheveningen, als onderdeel van een harmonische en goed bewaard gebleven reeks l9de-eeuwse huizen.