Bankastraat 7 t/m 81

Alexanderhofje

Jager, J. Kamp, S. van der
Registerblad

Het "ALEXANDERHOF" werd omstreeks 1874 gesticht door A.N. de Lint, koopman en fabrikant te Delft, met o.a. de timmerman-aannemer Johannes Jager welke laatste vermoedelijk het ontwerp leverde.

Het hofje bestaat uit twee rijen van tesamen 38 woningen van parterre en verdieping onder doorlopende, met pannen gedekte, zadeldaken. In de gecementeerde voorgevels vensters met op de parterre twaalf- en op de verdieping negenruitsschuiframen. De deuren, paarsgewijs geplaatst, bezitten eenvoudige bovenlichten. Tegen de scheiding van de woningen staan, thans vernieuwde, rug-aan-rug gebouwde, houten schuurtjes. In het-midden van het hofje is de groenaanleg in een vrije stijl vernieuwd. De toegang tot het complex is gesitueerd in het pand Bankastraat 5. In de poortdoorgang staan twee hardstenen stoeppalen met versiering uit de 19de eeuw.

Complex hofjeswoningen van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van vroege arbeiderswoningbouw uit de 19de eeuw.

meer weten
Dit hofje werd in 1874 in opdracht van A.N. de Lint, koopman en fabrikant te Delft gebouwd voor de lagere officieren van de Alexanderkazerne. Het ontwerp en de bouw zijn uitgevoerd door timmerman-aannemer J. Jäger en S. van der Kamp. Het onderzoeksrapport naar goedkope woningen uit 1898 geeft een aardig beeld van het hofje. Het maakte toen een zeer gunstige indruk. 'De huisjes, die er net uitzien, worden bewoond door gezinnen met circa 4 kinderen. Zij bestaan uit één vertrek met zolder, waar soms een afgescheiden gedeelte wordt aangetroffen. Elk huisje heeft een eigen privaat en sedert 1884 ook een eigen duinwaterkraan in het portaal.'
doorkijk hofje
voorgevel linkerzijde