Bezuidenhoutseweg 30

Ministerie van Economische Zaken

Knuttel, D.E.C.
    Bezuidenhout

Inleiding.
Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, gebouwd op complexe plattegrond door D.E.C. Knuttel in 1917 en geinspireerd op het Hollands Classicisme uit de 17e eeuw.

Omschrijving.
Het gebouw is in schoon metselwerk opgetrokken met een in rustica uitgevoerde parterre en telt vier bouwlagen onder met leien gedekte schilddaken. De overstekende kroonlijst met zware klossen geeft een duidelijke scheiding tussen gevel en kapverdieping.
De opzet van de voorgevel is symmetrisch. De gevelwand telt over alle bouwlagen, de zolderverdieping niet meegerekend, 21 vensterassen. Twee vooruitspringende hoerkrisalieten met drie vensterassen flankeren de vijf vensterassen brede middenrisaliet. In de schilden van de kapverdieping zijn dakkapellen opgenomen. Op elke hoek van een risaliet zijn geblokte lisenen aangebracht; bij de middenrisaliet ook aan weerszijde van de buitenste vensterassen. Het type venster is het houten kruiskozijn m.u.v. die van de dakkappellen. Op de eerste verdieping zijn voor de vensters van de risalieten natuurstenen balustrades aangebracht. De dorpels, de posten, de monelen van de vensters, de hoeklisenen en de bekleding van de gevelwand op de begane grond waarin een rondboog als ingang is opgenomen, zijn in natuursteen uitgevoerd. Op de eerste verdieping, direct boven de ingang, staan op sokkels vier in natuursteen uitgevoerde beelden. Het interieur is monumentaal ingericht en omvat onder meer decoratie's in de stijl van de Um-1800 Bewegung en op het Oosten geinspireerde ornamentiek.

Waardering.
Het Ministeriegebouw is cultuurhistorisch van waarde als uitdrukking van de landelijke, bestuurlijke ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het waardevol als een goed bewaard gebleven voorbeeld van de representatieve overheidsarchitectuur uit deze periode.

Opname R. de Booij, augustus 2007.
geveldetail