Binnenhof

fontein

Cuypers, P.J.H.
    Neo-Gotiek
Registerblad

Naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in 1885 door C.J. Vincent & Co in neo-gotische trant uitgevoerde smeedijzeren FONTEIN met cirkelvormig hardstenen bassin, gesitueerd op het Binnenhof en aangeboden door Victor de Stuers namens 86 ingezetenen aan de leden van de Staten-Generaal, ter nagedachtenis van graaf Willem II - de Roomse-Koning - en naar aanleiding van de in 1876 begonnen restauratie van het Binnenhof (gerestaureerd ter gelegenheid van het Monumentenjaar M'75 en bij die gelegenheid op een andere plaats herplaatst).

De smeedijzeren, bij de gotiserende ornamenten (driepas-, visblaas-, bloemmotieven, spuwers) vergulde, opstand bestaat uit een gecanneleerde zuil, waaraan acht dwarsarmen zijn verbonden en waarvan het boog- en voluutvormig kroonwerk wordt afgesloten door een - verguld - statue van koning Willem II, met kruis en zwaard.

De armen zijn afwisselend van draadvormige spuwers voorzien, bij de eerste geleding als volledige dierfiguren, bij de tweede geleding alleen als koppen; voorts vier wapenschilden door helmen bekroond (beurtelings met de Hollandse leeuw of de Duitse adelaar), die een Latijns randschrift rondom telkens onderbreken.

Het geprofileerde bassin - met inwendig witte en groene mozaieksteentjes in horizontale banden - bezit aan de bovenzijde langs de buitenkant een randschrift gewijd aan de nagedachtenis van Roomse-Koning Willem II.

Fontein met bassin van kenmerkende neo-gotische vormgeving met fraai uitgevoerde details, van belang wegens kunst- en cultuurhistorische waarde wegens de wijze van uitvoering van het stichtingsmotief.

fontein van architect P.J.H. Cuypers