Bloklandenplein 17

Trafohuis

Hellendoorn, J.J.
    Marlot en Reigersbergen
Registerblad

In baksteen en grintbeton opgetrokken transformatorhuis op vierkante plattegrond uit 1924 naar ontwerp van architect J.J. Hellendoorn.

Aan de vormgeving en detaillering van dit transformatorhuis in Marlot is veel zorg besteed. Er werden door de Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting specifieke eisen gesteld omdat het gebouwtje moest passen bij de architectuur van de wijk in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het ontwerp van architect J.J. Hellendoorn sluit perfect aan bij het architectuurbeeld van de wijk. In de onderzijde zijn de voor de Nieuwe Haagse School karakteristieke zwart geteerde bakstenen randen verwerkt. Daarboven bevindt zich, licht uitkragend, een grintbetonnen bovenbouw waarin de letters GEB verticaal in reliëf zijn aangebracht.

Transformatorhuis van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een onder architectuur ontworpen utiliteitsgebouw dat in zijn vormgeving aansluit op de Nieuwe Haagse School architectuur van de villawijk Marlot.

detail