Boekhorststraat 14 t/m 14b

Registerblad

Van oorsprong zeventiende-eeuws pand bestaande uit een voorhuis aan de Boekhorststraat en een achterhuisje, met elkaar verbonden door een overbouwde lichthof. Het twee bouwlagen hoge voorhuis bezit een samengestelde kap met een nok parallel aan de voorgevel. Haaks hierop sluiten twee lagere kappen aan, met de nok loodrecht op de voorgevel. De aanbouw en het achterhuis bezitten beiden een zadeldak. Aan de zuidzijde bevindt zich een voormalige overbouwde steeg.

De Boekhorststraat werd in 1642 aangelegd als onderdeel van de zuidwestelijke uitbreiding van de Haagse Binnenstad. Pas in de achttiende eeuw is de straat aan beide zijden volledig bebouwd. Boekhorststraat 14-14B is een goede representant uit de vroegste bouwperiode van de straat. Het voorhuis stamt in hoofdopzet uit de zeventiende eeuw. De voorgevel is in de achttiende eeuw met een verdieping verhoogd tot op zolderniveau, waarbij de zeventiende-eeuwse kap aan de voorzijde is aangepast. Toen moet ook het achterhuisje zijn gebouwd. Uit deze periode stammen ook twee spiltrappen in het pand. In de negentiende eeuw is het pand voorzien van de huidige winkelpui met hardstenen borstwering en betegelde portiek.

Het pand heeft een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel telt vier vensterassen en is boven de winkelpui uitgevoerd in schoonmetselwerk dat nadien geschilderd is. De kozijnen zijn voorzien van schuiframen, waarbij die van de zolderverdieping een empire-indeling hebben.

Het pand is van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong zeventiende-eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in achttiende en negentiende eeuw volgde. De complexe plattegrond met een nog herkenbare overbouwde steeg is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde zijn de markante kapconstructies en de bewaard gebleven spiltrappen. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1850. Deze oudere bebouwing geeft de Boekhorststraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

omvang bescherming: geheel