Boekhorststraat 141-141A

Lodewijk XV Rococo
    18e eeuws
Registerblad

Smal en diep woonhuis met achttiende-eeuwse lijstgevel en winkelpui uit 1910. Het pand bestaat uit een voor- en achterhuis met hiertussen een verbindingslid.

De Boekhorststraat werd in 1642 aangelegd als onderdeel van de zuidwestelijke uitbreiding van de Haagse Binnenstad. Pas in de achttiende eeuw is de straat aan beide zijden volledig bebouwd. Boekhorststraat 141 stamt uit ten minste het derde kwart van de achttiende eeuw. Het voorhuis heeft een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel is uitgevoerd in schoonmetselwerk. De kozijnen op de verdiepingen zijn voorzien van schuiframen. De kozijnen van de zolderverdieping steken door de lijst en hebben een negentiende-eeuwse indeling. De kroonlijst wordt gedragen door een drietal gesneden consoles in Lodewijk XV-stijl. In 1910 werd de huidige winkelpui met art-nouveaudetaillering aangebracht. Het achterhuisje bestaat uit twee delen die voorheen ieder een eigen kap hadden. Het achterhuis stamt ten minste uit de vroege negentiende eeuw.

Het pand is van cultuurhistorische, bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de achttiende-eeuwse opzet met een voorhuis en achterhuis en het goed afleesbare transformatieproces. De diepe en smalle plattegrond is kenmerkend voor dit deel van de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde is de gaaf bewaard gebleven achttiende-eeuwse voorgevel met gesneden consoles en de gave winkelpui uit 1910 met art-nouveaudetaillering. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1850. Deze oudere bebouwing geeft de Boekhorststraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming:  geheel.