Brouwersgracht 41, Buitenom 1/1a

Blommestein
Registerblad

Laat-19de-eeuws hoekpand met rijk geornamenteerde gevels in neo-renaissancestijl. Het pand vormt een eenheid met het pand Brouwersgraht 39 en bestaat uit drie bouwlagen onder een hoog dak. De gevelzijde aan de Buitenom telt vier vensterassen, die aan de Brouwersgracht drie. De afgeschuinde hoekpartij wordt op de verdiepingen geaccentueerd door pilasterachtige muurdammen en een rijke geveltop met een bekronende aedicula met frontonafdekking. Onder de kroonlijst een met festoenen versierd fries met postamenten op in stuc gemodelleerde koppen, bij de hoekpartij op Jonische kapitelen. De gevels zijn verder versierd met gepleisterde banden en blokken en hebben tussen de vensters van de le en 2e verdieping een geprofileerde waterlijst en stucornamenten in bladmotieven.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.

volledig adres: Brouwersgracht 41, Buitenom 1/1a