Burgemeester van Karnebeeklaan 17

Malsen, F.H. van
Registerblad

Herenhuis in rijke, eclectische neorenaissancestijl uit ca. 1873, gebouwd naar ontwerp van de timmerman-aannemer F.H. van Malsen.

Het pand bestaat uit souterrain, belétage, verdieping en kapverdieping en omvat vier vensterassen, waarvan de buitenste als risalieten zijn opgevat. Het souterrain is met hardsteen bekleed, het overige van de gevel vertoont gepleisterde banden tussen het metselwerk. De risalieten worden geflankeerd door pilasters: tegen de belétage van baksteen met Jonische kapitelen; tegen de verdieping gepleisterd met gecanneleerde schachten en vrij opgevatte, op de Composiete orde geïnspireerde, kapitelen. Tussen belétage en verdieping en in het hoofdgestel weelderig versierde stucwerkfriezen. Boven de risalieten dakkapellen met gedecoreerde pilasters en gebroken frontons met opzetstukken. Hiertussen twee eenvoudiger dakkapellen met hoofdgestellen. De deur, versierd met panelen en voorzien van een bovenlicht, bevindt zich in de tweede travee van rechts. In de vensters stolpramen. Het pand bezit interieurs uit de bouwtijd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente s-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Het pand ontleent een toegevoegde waarde aan het feit dat het deel uitmaakt van een harmonische reeks uit de tweede helft van de 19de eeuw.