Carnegielaan

gedenkmonument Jacob en Willem Maris

Registerblad

Gedenkmonument voor de gebroeders Jacob en Willem Maris in classicistische vormentaal uit 1916 opgericht door het Comite voor het oprichten van een gedenkteeken voor Jacob en Willem Maris. Het ontwerp is van de Haagse beeldhouwer Charles van Wijk.

Jacob en Willem Maris waren bekende Haagse Schoolschilders. Jacob werd op 25 augustus 1837 in de residentie geboren en overleed op 7 augustus 1899 te Karlsbad. Zijn broer werd op 18 februari 1844 in Den Haag geboren waar hij op 10 oktober 1910 overleed.
Het op 17 juni 1916 onthulde gedenkmonument is 4.50 meter hoog en 5 meter breed. Het voetstuk bestaat uit Noors graniet, het monument zelf uit Euville steen, waarin een bronzen bas-relief met portretten en jaartallen. De muze der geschiedenis zit op de rand van het monument en schrijft, aansluitend op de namen van de kunstschilders. Daaronder staat gegrift: "Kunstenaars, het land van Rembrandt waardig".

Van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de kunsthistorische waarde. Historische waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken ter herinnering aan de Haagse kunstschilders Jacob en Willem Maris.

gedenkmonument gebroeders Maris
detail gedenkmonument gebroeders Maris