Casuariestraat 43 t/m 49

Art Nouveau

Casuariestraat 43/45

Rechterdeel van een als een geheel met nr. 47/49 ontworpen bedrijfspand annex bovenwoningen van twee bouwlagen met omlopend, pannen schilddak waarachter aansluiten twee 19de eeuwse stallingen met hooizolders. Voorgevel in Art Nouveau stijl iit 1903 met twee inrijdeuren in getoogde, met sculptuur in slingerende vormgeving versierde, ontlijstingen In de verdieping driedelige vensterkozijnen met getoogde middendorpels en ontlastingsbogen met kleurig metselmozaiek, gebeeldhouwde hoekblokken en sluitstenen. De deuren zijn versierd met panelen; de gevel wordt geleed door lisenen en heeft in het metselwerk banden van gele en helderrode baksteen. Geprofileerde waterlijsten scheiden de verdiepingen. Onder de kroonlijst natuurstenen consoles. In de zijtraveeën van de gevel op de verdieping hijsluiken. Het schilddak bevat twee brede drielichts en twee kleine houten dapkapellen

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en architectuur-historische waarde als karakteristiek en goed bewaard voorbeeld van een bedrijfspand annex bovenwoning met een gevel in Art Nouveau.

Casuariestraat 47/49

Linker deel van een als een geheel met nr. 43/45 ontworpen bedrijfspand annex bovenwoningen van twee bouwlagen met omlopend, pannen schilddak, waarachter aansluiten twee l9de-eeuwse stallingen met hooizolders. Voorgevel in Art Nouveau stijl uit 1903 met twee inrijdeuren in getoogde, met sculptuur in slingerende vormgeving versierde, omlijstingen. In de verdieping driedelige vensterkozijnen met getoogde middendorpels en ontlastingsbogen met kleurig metselmozaiek, gebeeldhouwde hoekblokken en sluitstenen. De deuren zijn versierd met panelen; de gevel wordt geleed door lisenen en heeft in het metselwerk banden van gele en helderrode baksteen. Geprofileerde waterlijsten scheiden de verdiepingen. Onder de kroonlijst natuurstenen consoles. In de zijtravee van de gevel op de verdieping hijsluiken. Het schilddak bevat twee brede drielichts- en twee kleine houten dapkapellen.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid-en architectuur-historische waarde als karakteristiek en goed bewaard voorbeeld van een bedrijfspand annex bovenwoning met een gevel in Art Nouveau.

meer weten
Het terrein van de Casuariestraat was in 1563 eigendom van Cornelis van Bleyenburch en in 1603 van Joachim van Hardenbroek en Pieter Sterling. Naar deze laatste heette de straat ook wel Sterlingstraat. In 1623 is aldaar aan het einde van de dan bestaande straat sprake van een herberg de Casuaris. Reeds in 1632 wordt gesproken van het huis eertijds genaamd "De Casuaris". Dit huis bleek niet al te best bekend te staan. Vermoedelijk is de straat naar deze herberg vernoemd.