Casuariestraat 51

XVIII
Registerblad

Achttiende-eeuws pand bestaande uit een voorhuis met voorgevel aan de Casuariestraat en een smalle, twee bouwlagen hoge uitbouw onder een plat dak. Het drie bouwlagen hoge voorhuis heeft een gepleisterde lijstgevel en bezit twee parallelle schilddaken haaks op de voorgevel.

De Casuariestraat is aan het einde van de zestiende eeuw aangelegd en werd in de loop van de zeventiende en achttiende bebouwd. Het pand Casuariestraat 51 is een goede representant van de weinige bewaard gebleven oudere bebouwing in de straat, met een voor Den Haag kenmerkende en inmiddels zeldzaam geworden achttiende-eeuwse kapvorm. Feitelijk werd de tweede verdieping van oudsher gebruikt als zolder, en was de kap een ondergeschikte vliering die voornamelijk bedoeld was om hemelwater af te voeren. De voorgevel telt drie bouwlagen en wordt afgesloten met een sober hoofdgestel. De deuromlijsting is eveneens sober, maar zorgvuldig vormgegeven.  Op de begane grond is in de twintigste eeuw een garagetoegang gerealiseerd en op de verdiepingen zijn binnen de oude kozijnen moderne ramen geplaatst.

Het pand is van cultuur- en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong achttiende-eeuwse opzet.  Die opzet is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde is de zeldzame kapconstructie van twee parallelle schilddaken haaks op de voorgevel. Het pand is van cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1850. Deze oudere bebouwing draagt bij aan de historische identiteit van de Casuariestraat.

Omvang bescherming geheel.