Cornelis de Wittlaan 15

Schadee, A.
    Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Voormalige conciërgewoning op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, deels onder kap in neorenaissancestijl gebouwd in 1902 naar ontwerp van Adam Schadee (Gemeentewerken ’s-Gravenhage).

De vroegere conciërgewoning behoort bij de tweede gemeentelijke HBS, gebouwd op een prominente plek op de hoek van de Stadhouderslaan en de Cornelis de Wittlaan in de destijds nieuwe wijk het Statenkwartier.

De vrijstaande woning is in dezelfde neorenaissance stijl vormgegeven als de school. Bakstenen gevels worden verlevendigd met siermetselwerk in rode verblendsteen. De entree op de hoek is verdiept uitgevoerd. Ook de verdieping erboven heeft hier een loggia met gemetselde bakstenen balustrade. Wellicht kon zo beter toezicht gehouden worden op het schoolterrein. Een ander opvallend bouwdeel van deze rijk vormgegeven conciërgewoning is de hoektoren rechts achter.

Het pand is van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een conciërgewoning in neorenaissance stijl. Stedenbouwkundige- en ensemblewaarde heeft de woning als onderdeel van een markante op de hoek van de Stadhouderslaan en Cornelis de Wittlaan gelegen voormalige HBS.