Dagelijkse Groenmarkt 19 en 20 / Achterom 5

Jacot, A. Oldewelt, W.
    Um 1800-bewegung
Registerblad

Voormalig modemagazijn (kledingwinkel) op de hoek van de Dagelijkse Groenmarkt en het Achterom uit 1906 naar ontwerp van de architecten A. Jacot en W. Oldewelt, bestaande uit drie bouwlagen en kapverdieping.

Tegenover het gebouw van voormalig warenhuis Maison de Bonneterie staat een gebouw met de onmiskenbare uitstraling van een modepaleis. Hier was ooit ‘Kleedingmagazijn Dijckhoff & Zoon’ gevestigd. Bernard Dijckhoff, afkomstig uit Westfalen, richtte als één van de eersten in Nederland in 1873 een confectiebedrijf voor heren op in Utrecht. In 1906 begon hij in Den Haag een vestiging aan de Dagelijkse Groenmarkt waarvoor hij de architecten A. Jacot en W. Oldewelt, geen onbekenden in de modewereld, inschakelde. Hun ontwerp laat een groot pand met een hoektorentje zien, met de voorgevel aan de Dagelijkse Groenmarkt en een lange zijgevel aan het Achterom. De ingang bevindt zich in de afgeschuinde hoek onder de toren. Hier zijn nog steeds de initialen van de eigenaar te lezen: BD.

Jacot en Oldewelt kozen voor de historiserende Um-1800 stijl met rondboogramen, in roeden onderverdeelde bovenlichten en dakkapellen met getoogde frontons. De gevel heeft een bijzondere driedeling, waarin de transparantie afneemt naar boven toe. Het vormt daardoor een mooi voorbeeld van een als modemagazijn ontworpen pand, dat zich door de gevelopbouw ook goed voegt tussen de winkelwoonhuizen. De oorspronkelijke indeling van de winkelpuien op de begane grond is later gewijzigd.

Voor de grote modehuizen was Den Haag een aantrekkelijke stad om zich te vestigen. De binnenstad telde er heel wat die op korte afstand van elkaar waren gevestigd. Zij haalden een goede omzet door de welgestelde en modebewuste Haagse clientèle die elk seizoen de garderobe kwam vernieuwen. Die tijden zijn voorbij en de chique modepaleizen hebben bijna allemaal hun deuren moeten sluiten. Maar hun herinnering leeft voort in de gebouwen die nog in volle glorie aanwezig zijn.

Het pand is architectuurhistorisch waardevol als een goed bewaard voorbeeld van een op de "Um Achtzehnhundert Bewegung" geïnspireerd modemagazijn. Tevens van cultuurhistorische waarde als herinnering aan het hier tot 1962 gevestigde kledingbedrijf van  Dijckhoff & Zoon’. Stedenbouwkundige waarde ontleend het pand aan de markante situering op de hoek van Dagelijkse Groenmarkt en Achterom.

Omvang bescherming: geheel.