De Savornin Lohmanlaan 3 t/m 105

Musegaas, H. Schothorst, Joh.A.
    Bohemen en Meer en Bos
Registerblad

Complex bestaande uit vier, tussen binnentuinen gesitueerde langwerpige woonflats in traditionele vormgeving uit 1954 naar ontwerp van de architecten Joh. A. Schothorst en H. Musegaas.

De voor de gegoede middenstand gebouwde 96 maisonnette-woningen in vier langwerpige bouwblokken van 11,50 bij 63 meter zijn onder een hoek van 60 graden in oost/westrichting tussen de De Savornin Lohmanlaan en de Ridderspoorweg gelegen. De bouwblokken bestaan uit vier bouwlagen op een onderbouw met garages en bergingen, afgedekt met een door pannen gedekt zadeldak. Tussen de bouwblokken bevinden zich de gemeenschappelijke groene binnentuinen met een inrichting van strak geschoren grasgazons, heestergroepen en enkele bomen. De vormgeving is traditioneel met een klassieke opbouw van plint, bouwlagen en een kap.
De constructie bestaat uit een betonskelet uitgevoerd met cusvellervloeren (betonelementen met houten afwerklaag) en bakstenen gevels. De kap is van hout. Karakteristiek zijn de in een betonnen kader gevatte balkons en galerijen in een smalle strook voor de gevel. De galerijen zijn voorzien van een betonnen hekwerk, bestaande uit door elkaar vervlochten vierkanten. De royale entrees met trappenhuizen aan de koppen hebben in betonnen rasterwerk ingesloten glazen puien die de dakvorm volgen.
Telkens worden twaalf woningen per laag ontsloten via twee galerijen, georiƫnteerd op het noorden. Alleen het laatste blok aan de Daal- en Bergselaan is anders georiƫnteerd, waarbij de meer representatieve balkongevel aan de straat grenst. De woningen zijn gebaseerd op een traveemaat van 4,80 meter. Op de onderste laag is de entree met aan de ene kant w.c. en trap en aan de andere kant de keuken; de woonkamer beslaat de volle breedte en heeft een balkon over de volle breedte. Op de verdieping bevinden zich van oorsprong de slaapkamers en een badkamer; ook hier is een klein balkon. De stalen kozijnen zijn in 1965 door aluminium ramen vervangen.

De vier woonflats met binnentuinen bezitten cultuurhistorische waarde als representatieve voorbeelden van de traditionele architectuurstroming in de wederopbouw van vlak na de
wereldoorlog. Tevens bezitten ze architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige uitwerking en het zorgvuldig materiaalgebruik.

meer weten
Volledig adres: Flat 1 :De Savornin Lohmanlaan 3 t/m 27 - Ridderspoorweg 180 t/m 204 Flat 2 :De Savornin Lohmanlaan 29 t/m 53 - Ridderspoorweg 206 t/m 230 Flat 3 :De Savornin Lohmanlaan 55 t/m 79 - Ridderspoorweg 232 t/m 256 Flat 4 :De Savornin Lohmanlaan 81 t/m 105 - Ridderspoorweg 258 t/m 282
nrs 1,2,3,4 de gemeentelijk beschermde woonflats. met binnentuinen
Opname D. Valentijn, 21 september 2005