Dr. Kuyperstraat 1

Registerblad

Rechter pand van drie volgens een symmetrische opzet opgetrokken panden (nrs. 1 - 5) uit het derde kwart van de19de eeuw in eclectische stijl. De symmetrie is verstoord doordat op het pand Dr. Kuyperstraat 1 in het begin van de 20ste eeuw een groot afgeknot schilddak is gezet met forse dakkapellen onder frontons. De oorspronkelijke opbouw bestond uit een sousterrain, dat aan de achterzijde in feite een lage parterre is door het aflopende perceel, een bel-etage, een verdieping en een zolderverdieping met friesramen onder een laag dwarsdak. De voorgevel telt vier vensterassen; zo ook de zijgevel aan het water van de Hooigracht. De friesramen in het hoofdgestel met Lodewijk XIV--consoles en een tandlijst zijn vanwege de latere hoge zolderetage dichtgezet. Het pand heeft een natuurstenen ondergevel met cordonband, een hoge paneeldeur en geprofileerde flauw getoogde vensteromlijstingen met kuifstukken en sierstukken onder de dorpels.

Pand in karakteristieke eclectische stijl dat op het forse dak na betrekkelijk gaaf bewaard is gebleven. Mede door de detaillering is het pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde en als voorbeeld van rijke 19de eeuwse woonhuisbouw. Het stedebouwkundige en ensemble-aspect vormen een aanzienlijke toegevoegde waarde.

onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen, nrs. 1-3-5