Duinstraat 4

Nieuwe Kerk der Nederlands Hervormde Gemeente

Kuipers, R.
Registerblad

Nieuwe Kerk, kerk der Nederlands Hervormde Gemeente. Hervormde kerk, gebouwd in 1893 naar ontwerp van R. Kuipers.
Kruiskerk in neorenaissance vormen met toren naast de voorgevel, waarvan de sierlijke houten bovenbouw geïnspireerd is op de Zuidertoren van Hendrick de Keijser in Amsterdam. De behandeling van de kerkgevels is geheel in de trant van de vroeg 17de eeuwse Hollandse renaissancekerken. Het inwendige, dat overdekt wordt door een houten schenkelkap op korbelen, onderging een ingrijpende modernisering in 1962. De kerk bezit een orgel in neobarokke kas van de orgelbouwer L. van Dam te Leeuwarden, voltooid in 1899. Als zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw in neorenaissancestijl in Den Haag, dat karakteristiek is voor de protestantse kerkenbouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw, toen men stilistisch aansluiting zocht bij de renaissancekerk in Noord-Nederland uit het begin van de 17de eeuw. Stedebouwkundig heeft de kerk met haar sierlijke toren bovendien een belangrijke functie voor de herkenbaarheid van dit gedeelte van Scheveningen mede in relatie tot de toren van de Rooms Katholieke Antoniuskerk aan de Scheveningseweg.

Kerkgebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde. Het orgel, vermeld in het bovenstaande, is in de bescherming begrepen vanwege de kunsthistorische waarde van de kas en de muzicologisch-historische betekenis van het instrument.

detail toren en voorgevel
vervaardiger: R. Kuipers