Duinweg

Cremerbank

Vogel, H.P.
    Van Stolkpark en Schev. Bosjes

Gedenkmonument voor J.J. Cremer (1827-1880) uit 1880, ontworpen door de architect H.P. Vogel.

Op zondag 11 juli 1880 koos de commissie tot het plaatsen van een herinneringsteken voor de schrijver en dichter J.J. Cremer (1827-1880) een plek uit aan de zuidwestkant van de waterpartij in de Scheveningse Bosjes. Het herinneringsteken kreeg de vorm van een monumentale bank. Cremer hield niet van begraafplaatsen en had gezegd dat, als men een herinnering aan hem op wilde richten, dit niet op de begraafplaats te doen. Hij had liever een bank in de Scheveningse Bosjes, 'waarvan zij, die er zich verpoozen, nog genot kunnen hebben'.
De Cremerbank, uitgevoerd in baksteen en natuursteen, bestaat uit een halfcirkelvormige middenbouw, vanwaar een drietal treden naar een lager gelegen terras leidt. Het terras wordt omgeven door twee gebogen vleugels. Tegen de middenbouw en de vleugels zijn banken aangebracht.
De bank werd in 1943 verwijderd in verband met de aanleg van de Duitse verdedigingswerken in de Scheveningse Bosjes. Ze is na de oorlog niet op de oorspronkelijke plek teruggezet, vanwege een nieuw herinrichtingsplan ter plaatse. De Cremerbank staat nu op de Belvedère, vanwaar men over de waterplas uitkijkt op de Prof. B.M. Teldersweg.

Gedenkmonument van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de kunsthistorische waarde. Historische waarde ontleent het aan de functie als gedenkteken voor de schrijver en dichter J.J. Cremer

genomen vanaf Prof. B.M. Teldersweg