Eisenhowerlaan 132

De Kempenaer

Mutters, J.
    Um 1800-bewegung
    Geuzen en Statenkwartier

Inleiding.
Vrijstaande villa "De Kempenaer" uit 1909, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Beweging in opdracht van jonkvrouwe Van Andringa de Kempenaer. De villa werd ontworpen door architect Joh. Mutters jr.

Omschrijving.
Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een omlopend schilddak met steekkap en bekroond door een lantaarn, twee assen breed. De hoeken en risalieten van de bakstenen voor- en zijgevels bezitten forse geblokte lisenen. In de rechterzijgevel bevindt zich een gevelsteen met de naam van de villa. De vensters en openslaande deuren bezitten bovenlichten in roedeverdeling. De gootlijsten zijn voorzien van tand- en kloslijsten. Aan de linkerkant van de voorgevel bevindt zich een veranda; het balkon erboven wordt gedragen door zuilen en pilasters met dorische kapitelen; het inpandige balkon op de verdieping rechts, gesitueerd boven de driezijdig uitgebouwde erker, is voorzien van zuilen met ionische kapitelen. Beide balkons worden afgesloten door een balusterhek. De steekkap heeft een tympaanvormige topgevel met rond venster en festoenen. De ingang bevindt zich in het middendeel van de rechterzijgevel, met gebeeldhouwde hardstenen omlijsting, waarboven balkon met hek, deels hard- en deels baksteen. De dakkapel is van hardsteen en afgesloten door een halfrond tympaan. De linkerzijgevel bezit vooraan op de begane grond een driezijdige erker met tandlijstje langs de bovenrand. Het middendeel heeft een halfrond uitgebouwd balkon met balusterhek, op dorische zuilen. De rijk gebeeldhouwde dakkapel bezit een halfrond gebeeldhouwd tympaan. De achtergevel is op de begane grond voorzien van een erker, bekleed met hardstenen blokken en afgesloten door een tandlijstje. Daarboven een houten pergola, gesteund door dorische zuilen en muurpilasters. Tussen de zuilen een smeedijzeren hekje. Het rijke interieur, eveneens ontworpen door architect Mutters, bevat onder meer een zaal in Lodewijk XIV-stijl. Aan de voorzijde vormt een smeedijzeren hek op hardstenen voet de afscheiding tussen tuin en straat; ter linker- en ter rechterzijde is een bakstenen tuinmuur met hardstenen dekplaten en decoraties, met in de linkermuur een rondboogpoortje. Tussen voortuin en linkerzijtuin is een niveauverschil; de verhoging wordt afgesloten door een balusterhek.

Waardering.
Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de traditionalistisch-conservatieve Um-1800 Beweging. Hoofdvorm, detaillering en delen van het interieur zijn gaaf bewaard. De villa heeft ensemblewaarde als onderdeel van een rij van drie, vrijstaande door tuinen omgeven kapitale villa's uit het eerste decennium van de 20e eeuw (tezamen met Eisenhowerlaan 130 en Prins Mauritslaan 1).

NB. De moderne aanbouw en verbindingsgang naar de villa vallen niet onder de bescherming.

Opname linker zijgevel.