Frederikstraat 46

Registerblad

Winkel-woonhuis in traditionele stijl uit omstreeks 1840. Het pand bestaat uit parterre, verdieping en met pannen gedekt zadeldak dat deel uitmaakt van het doorlopende zadeldak over de panden Frederikstraat 40-50. In totaal bevinden zich op dit dak vier gemetselde schoorstenen. De twee vensterassen brede gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst op klossen. Boven de hardstenen, versierde plint bevindt zich het winkelraam in een houten omlijsting van gecanneleerde pilasters en kroonlijst. De van een bovenlicht voorziene deur links bezit panelen waarvan het bovenste met een ruit. Deur en verdiepingsvensters bezitten een geprofileerde houten omlijsting met bekroning in van het Lodewijk XVI afgeleide vorm, aangebracht omstreeks 1875. In het zadeldak een later aangebrachte dakkapel. De oorspronkelijke indeling van het interieur bestond op de begane-grond uit een voorkamer (winkel), alkoof en achterkamer met een spiltrap ter hoogte van de alkoof. Tegen de achtergevel was een eenlaags keukenuitbouw. De verdieping bestond uit een voor- en een achterkamer.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische, typologische en zeldzaamheidswaarde. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van eenvoudige traditionele architectuur uit de 19de eeuw. De typologische waarde ontleent het pand aan het feit dat het gebouwd is als bescheiden winkel-woonhuis en deze functie tot op heden heeft behouden. Hieruit vloeit tevens de zeldzaamheidswaarde voort. Een toegevoegde waarde bezit het pand als onderdeel van rij van zes grotendeels goed bewaard gebleven winkel-woonhuizen, gebouwd in de periode waarin de Frederikstraat als winkelstraat van belang werd. Tenslotte past deze reeks panden geheel in het over het algemeen goed geconserveerde 19de-eeuwse karakter van het wijkje Willemspark II.

voorgevel nrs.46, 48, 50 en 52