Frederikstraat 48

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Willemspark
 • Bouwjaar
  ca. 1840
Registerblad 

Winkel-woonhuis in traditionele stijl uit omstreeks 1840. Het pand bestaat uit parterre, verdieping en met pannen gedekt zadeldak dat onderdeel is van het over de panden Frederikstraat 40-50 doorlopende, met vier schoorstenen bekroonde zadeldak. De breedte van het pand bedraagt twee vensterassen. De bakstenen gevel, afgesloten door een houten gootlijst met klossen, bezit een versierde hardstenen plint. Het winkelraam wordt omlijst door gecanneleerde houten pilasters en kroonlijst. De deur rechts daarvan bezit een bovenlicht. De deur en de verdiepingsvensters hebben geprofileerde houten onilijstingen met in het derde kwart van de 19de eeuw aangebrachte bekroningen in van het Lodewijk XVI afgeleide vorm. In het zadeldak een dakkapel met vierruitsvenster uit de bouwtijd. De oorspronkelijke indeling van het interieur bestond op de begane-grond uit een voorkamer (winkel), alkoof en achterkamer met een spiltrap ter hoogte van de alkoof. Tegen de achtergevel was een eenlaags keukenuitbouw geplaatst. De verdieping omvatte een voor- en een achterkamer.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische, typologische en zeldzaamheidswaarde. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van eenvoudige traditionele 19de-eeuwse architectuur. Betekenis uit typologisch oogpunt bezit het pand als bescheiden woon-winkelhuis dat zijn oorspronkelijke functie heeft behouden. Hieruit vloeit tevens de zeldzaamheidswaarde voort.
Een toegevoegde waarde vormt de situering als onderdeel van een reeks van zes vrijwel identieke panden uit de periode waarin de Frederikstraat zich ontwikkelde tot een belangrijke winkelstraat. Tenslotte past de reeks panden waarvan dit huis deel uitmaakt geheel in het over het algemeen goed bewaard gebleven 19de-eeuwse karakter van het wijkje Willemspark II.

voorgevel nrs.46, 48, 50 en 52