Gevers Deynootweg 25

Registerblad

Vrijstaande villa in eclectische stijl van drie bouwlagen met onderkeldering, blijkens de datering in de voorgevel gebouwd in 1883. De villa is mogelijk in het begin in gebruik geweest als hotel/pension. De uit baksteen opgetrokken gevels zijn gepleisterd. Het drie assen brede pand bezit een verhoogde middentravee die door de kroonlijst van de voorgevel heenstoot en wordt bekroond met een fronton. De voorgevel heeft rijk eclectisch sierpleister en hoekpilasters. In de middentravee is op de tweede buwlaag een balkon dat wordt ondersteund door gietijzeren kolommen. Eenzelfde type balkon is ook aanwezig tegen de aanbouw boven de entree. De verhoogde middentravee wordt gedekt door een zadeldak. Een zijbouw tegen de rechter zijgevel van twee bouwlagen bevat de entree en het trappenhuis. In 1916 is aan de achterzijde een grote zaal aangebouwd van één onderkelderde bouwlaag. Hiervoor werd de achtergevel op de begane grond weggebroken en ook de indeling van het interieur gewijzigd. De villa behoort tot de vroegere bebouwing langs de Gevers Deynootweg. De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhans met name langs de Gevers Deynootweg tal van etablisssementen en pensions verrezen voor de huisvesting van de sterk toenemende stroom badtoeristen.

De villa heeft cultuurhistorisehe waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19 eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Het pand is tevens van architectuurhistorisehe waarde als goed voorbeeld van villa-architectuur in eclectische stijl.

Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.