Gondelstraat 19 t/m 27b

Rederserf Den Dulk vm complex

Redengevende omschrijving:

Complex van het voormalig Rederserf Den Duik, gebouwd in 1893 en bestaande uit een gebouw aan de Gondelstraat, waarin oorspronkelijk het kantoor en het pakhuis gevestigd waren en haaks daarop aan de achterzijde een drietal droogschuren.
Het in baksteen opgetrokken pand aan de Gondelstraat omvat twee bouwlagen onder een met pannen gedekt Mansardedak waarin vier dakkapellen. De breedte van het pand bedraagt elf traveeen. Een steentje in de gevel van no. 23 vermeldt: #Dirk den Dulk, 26 juni 1893#. De vensters, waarin zesruitsschuiframen, bezitten segmentvormige ontlastingsbogen met in de boogtrommels vlechtwerk in gele en rood-bruine baksteen. De eenvoudige houten deuren hebben bovenlichten met middenstijlen. In de gevel, die wordt afgesloten door een fries met metselpatronen en zaagtandlijst onder de gootlijst, een groot aantal ijzeren sierankers. In de verdieping van het voormalige pakhuisgedeelte zijn twee hijsluiken met hijsbalken aangebracht. Aan de achterzijde bezit het pand eveneens dakkapellen en lage vensters, waarvan die in de verdieping ontlastingsbogen bezitten.
De gepotdekselde houten droogschuren vertonen puntgevels met geschulpte daklijsten en makelaars in de top.

Complex van algemeen belang voor de gemeente Den Haag als monument van bedrijf en techniek en vanwege de typologische en zeldzaamheidswaarde. De droogschuren zijn de laatst overgebleven industriele gebouwen van deze soort in het oude vissersdorp Scheveningen.

Opname D. Valentijn, 25 juni 2010.