Goudriaankade 90

Schadee, A.
    Laakkwartier en Spoorwijk

Inleiding.
Vrijstaand havenkantoor uit 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur in opdracht van de gemeente Den Haag naar ontwerp van architect A.A. Schadee. Het diende voor het innen van haven- en liggelden van de schepen die het in 1898-1901 gegraven eerste gedeelte van de Laakhaven aandeden. Omschrijving.

Havenkantoor op smalle onregelmatige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping, met wisselende gevelbeeindigingen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, afgewisseld door natuurstenen onderdelen voor vensterdorpels, lijsten, lateien en gevelbekroningen. De gevelbehandeling is karakteristiek voor de overgangsarchitectuur. De ingang bevindt zich in een uitgebouwd portaal met lessenaarsdak, die tegen de afgeschuinde hoek aan de voorzijde is aangebracht. Dit afgeschuinde bouwlichaam is als een achthoekig, uitgekraagd arkeltorentje met spits uitgewerkt. Voor de ingang bevindt zich een bordestrap met gietijzeren sierbalusters. De aanduiding Havenkantoor staat op een natuurstenen plaat boven de ingang. Tegen het arkeltorentje is een gebeeldhouwde scheepsboeg met anker aangebracht, alsmede twee schilden met het Haagse ooievaarswapen. Op de spits staat een decoratieve windwijzer. De vensters bezitten in roeden verdeelde bovenlichten, waaronder tweelichtvensters op de begane grond en rondboogvensters met driedelige houten kozijnen op de verdieping. De vensters op de begane grond worden afgesloten door een latei en een ontlastingsboog. Aan de linkerzijde is iets terugliggend ten opzichte van de voorgevel een traptoren gesitueerd, bestaande uit drie geledingen, waarvan de bovenste terugspringt en bekroond wordt door een gemetselde balustrade en vier hoekpenanten met natuurstenen afdekkingen. De tweede geleding wordt gedekt door een lessenaarsdak. De traptoren wordt per geleding verlicht door kloosterkozijnen, afgesloten door een latei en een ontlastingsboog. In de zijgevel van de traptoren bevindt zich een ingang, waarvoor een trap en aan weerszijden een langwerpig venster. Rondom het terrein staat een ijzeren hekwerk. Waardering.

Gebouw van cultuurhistorisch belang vanwege zijn vroegere functie van havenkantoor in het industriegebied Laakhaven. Het is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de overgangsarchitectuur en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal. Een toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering op de hoek Goudriaankade/Bontekoekade.