Groenewegje 116 en 117

Stationsbuurt
Registerblad

Pand op de hoek van de Abraham Amptstraat, daterend uit de17de of 18de eeuw en in zijn huidige verschijningsvorm sterk bepaald door de 19de eeuw. Het twee assen brede huis bestaat uit parterre met twee verdiepingen en schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een gecementeerde puntgevel.
Tegen de achtergevel een smalle, uitgebouwde kamer onder plat dak. De voorgevel bezit een houten hoofdgestel en geprofileerde houten vensteromlijstingen, 19de eeuws. De driedelige houten onderpui met een deur aan weerszijden van het brede middenraam dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde. In zijn oorspronkelijke vorm, die nog afleesbaar is, maakte het deel uit van de bebouwing die na het midden van de 17de eeuw aan de buitenzijde van de singelgracht tot stand kwam. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde

pui