Groenewegje 118

Stationsbuurt
Registerblad

Pand uit de 17de of 18de eeuw, bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping in het schilddak dat is afgewolfd boven de van vlechtingen voorziene, afgeknotte puntgevels aan voor- en achterzijde. De voorgevel, die is afgedekt door een houten gootlijst, telt twee vensterassen en vertoont klezoortjes. De recente houten onderpui in vroeg- 19e-eeuwse trant bevat links de deur die voorzien is van een bovenlicht. De schuiframen met negen- en twaalfruitsroedenverdeling in de vensters van de voorgevel zijn van recente datum. In de achtergevel een 18de-eeuws zoldervenster met zestienruits roedenverdeling.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde. In zijn oorspronkelijke vorm, die nog afleesbaar is, maakte het deel uit van de bebouwing die na het midden van de 17de eeuw aan de buitenzijde van de singelgracht tot stand kwam. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde: