Groenewegje 119 en 120

Stationsbuurt
Registerblad

Woon- en bedrijfspand dat in oorsprong dateert uit de 18de eeuw. Het pand is vier vensterassen breed en telt boven de parterre twee verdiepingen en een met pannen gedekt Masardedak waarin dakkapellen met zestienruits draairamen. De voorgevel heeft een houten hoofdgestel. In de eerste verdieping zesruits- en in de tweede verdieping vierruitsramen. De in haar huidige vorm recente onderpui bevat inrijdeuren met zijlichten en hoofdgestel, waarnaast rechts een zesruitsraam en een panelendeur met versierd bovenlicht. Achter dit huis een breed pand van vier vensterassen, evenwijdig aan de straat. Het bestaat uit parterre, verdieping en een Mansardekap met vier dakkapellen. De gevels bezitten houten gootlijsten en vensters met een kleine roedenverdeling in geprofileerde houten omlijstingen. In oorsprong dateert dit achterhuis wellicht uit de 18de eeuw.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde. In zijn oorspronkelijke vorm, die nog afleesbaar is, maakte het deel uit van de bebouwing die na het midden van de 17de eeuw aan de buitenzijde van de singelgracht tot stand kwam. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde.