Groenewegje 124

Stationsbuurt
Registerblad

Woon- en bedrijfspand, in oorsprong daterend uit de 17de of 18de eeuw. Het twee vensterassen brede huis telt boven de parterre twee verdiepingen en draagt een schilddak. De door een houten gootlijst beestaande gevel bezit klezoortjes. Het schilddak sluit aan de achterzijde aan tegen een puntgevel. De geblokte gepleisterde parterre vertoont een indeling in historische stijl, die echter van recente datum is. Links de deur van het woonhuis, rechts de inrijdeur naar het bedrijfsgedeelte. De vensters hebben hardstenen vensterbanken en schuiframen, in de eerste verdieping met zesruits-, in de tweede met vierruits roedenverdeling.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische en stedebouwkundig-historische waarde. In zijn oorspronkelijke vorm, die nog afleesbaar is, maakte het deel uit van de bebouwing die na het midden van de 17de eeuw aan de buitenzijde van de singelgracht tot stand kwam. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde,

Groenewegje 124 (rechts) en 125 (links)