Groenewegje 126 en 126a

Stationsbuurt
Registerblad

Woonhuis en bedrijfspand uit de 18de of het begin van de 19de eeuw. Het pand telt twee vensterassen en bestaat uit een parterre en twee verdiepingen. De kap is door een plat dak vervangen. Aan de achterzijde heeft het pand een moderne aanbouw. De zwart gesausde voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. Tussen de verdiepingen een geprofileerde waterlijst. De vensters bezitten geprofileerde houten omlijstingen uit het derde kwart van de 19de eeuw. De bovenvensters stoten tegen de gootlijst. Links in de parterre de deur in omlijsting en met door consoles gedragen kroonlijst.
De vensters van de eerste verdieping hebben zesruits-, die in de tweede verdieping vierruitsramen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische en stedebouwkundig-historische waarde. In zijn oorspronkelijke vorm, die nog afleesbaar is, maakte het deel uit van de bebouwing die aan de buitenzijde van de singelgracht ontstond voordat de 19de-eeuwse stadsuitbreidingen een aanvang namen. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde.

nr. 126/126a in het midden van de afbeelding