Groenewegje 129 en 130

Stationsbuurt
Registerblad

Woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het pand telt twee vensterassen en bestaat uit parterre, twee verdiepingen en schilddak. De witgesausde voorgevel bezit een houten hoofdgestel en geprofileerde waterlijsten. Boven de met panelen versierde deur een bovenlicht. De vensters van de eerste verdieping hebben zesruits-, de vensters van de tweede verdieping vierruitsstolpramen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur en stedebouwkundig-historische waarde. Het maakt deel uit van de bebouwing, die aan de buitenzijde van de singeigracht ontstond voordat de 19de-eeuwse stadsuitbreidingen een aanvang namen. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde.

Groenewegje 129/130 links op de afbeelding (rechts = nr. 128)