Groenewegje 136 en 137

Stationsbuurt
Registerblad

18de-eeuws woonhuis ter breedte van vier vensterassen, bestaande uit parterre, twee verdiepingen en een schilddak met de nok evenwijdig aan de straat. De gevel, die klezoortjes bezit, heeft een ornamentiek uit verscheidene perioden van de19de eeuw. De brede ingangspartij bestaat uit een vleugeldeur met bovenlicht en in Ernpirestijl gesneden kalf met bladmotieven, het geheel omvat door pilasters en een kroonlijst. De vleugeldeur heeft venstertjes met siertraliewerk en panelen. In de linker vensteras bevindt zich een tweede, smallere deur, evenens met pilasters en kroonlijst. De vensters bezitten afgeronde hoeken en, in de parterre en de eerste verdieping, geprofileerde omlijstingen met bekronende kuifstukken van stucwerk, derde kwart 19de eeuw. De geprofileerde vensterdorpels zijn in hout uitgevoerd. Het hoofdgestel dat de gevel afsluit heeft eenvoudige, houten consoles.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische en stedebouwkundig-historische waarde. In de 18de eeuw gebouwd waarna het in de 19de eeuw een verrijkend transformatieproces doorliep. Het maakt deel uit van de bebouwing die aan de buitenzijde van de singelgracht ontstond voordat de 19de-eeuwse stadsuitbreidingen een aanvang namen. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde.