Groenewegje 144 en 144a

Stationsbuurt
Registerblad

Woon- en bedrijfspand met lijstgevel uit het midden van de 18de-eeuw. Het huis telt vier vensterassen, en bestaat uit parterre, twee verdiepingen en omlopend schilddak. Onder de kroonlijst vijf goed gesneden Régenceconsoles. De gevel vertoont geprofileerde l8de-eeuwse vensterdorpels. De vensters van de bovenste verdieping stoten door in het fries van het hoofdgestel. De geblokte bepleistering en de geprofileerde omlijstingen van de vensters dateren uit het derde kwart van de 19de eeuw. De gevel bezit voorts kleine, 19de eeuwse sierankers en een 19de eeuwse onderpui met deur, venster en inrijdeuren.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische en stedebouwkundig-historische waarde. Het maakt deel uit van de bebouwing die aan de buitenzijde van de singelgracht na het midden van de 17de-eeuw tot stand kwam.

voorgevel