Groot Hertoginnelaan

Gedenkteken Richard Hol

Registerblad

Gedenkmonument in classicistische vormentaal naar ontwerp van Bart van Hove en G.M. van de Made uit 1906 ter herinnering aan Richard Hol (1825-1904).

Op 20 oktober 1906 werd aan de Stadhouderslaan een gedenkteken onthuld voor toonkunstenaar Richard Hol, bekend van de liederen 'Waar de blanke top der duinen' en 'In een blauw geruite kiel'. Het monument bestaat uit een bronzen borstbeeld op een circa 3 meter hoge hardstenen sokkel. Op de sokkel is in haut-reliëf een vrouwenfiguur gebeiteld, die de "Muze, de Lier bespelend" voorsteld. Op het bronzen beeld is de naam Bart van Hove aangebracht. Daaronder staat gebeiteld "Richard Hol".
In de Tweede Wereldoorlog werd het monument, tot dan gesitueerd op het gazon van de Stadhouderslaan in verband met de aanleg van de Atlantikwall verwijderd. Na de oorlog kon het niet meer terug naar zijn oorspronkelijke plek wegens de herinrichting van dat gebied. In 1955 kreeg het gedenkmonument de huidige plek aan de Groot Hertoginnelaan.

Van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de kunsthistorische waarde. De historische waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken ter herinnering aan de Haagse toonkunstenaar Richard Hol

detail monument
detail monument