Hartogstraat 1, Noordeinde 9

De vergulde gripende valck

Registerblad

Gepleisterd hoekpand, bestaande uit parterre, twee verdiepingen en afgeknot schilddak met dakkapel, bekroond door een gebogen fronton. Breedte: drie vensterassen. Het 18de-eeuwse huis heeft een lijstgevel waarvan de houten kroonlijst gedragen wordt door vier gesneden consoles in Lodewijk XIV stijl. Houten winkelpui, eind 19de eeuw. Vensters met geprofileerde dorpels. In de bovenvensters vierruitsachuiframen. In de zijgevel een 17de-eeuwse gevelsteen met voorstelling van drie valken en opschrift: "De vergulde gripende valck".
Tot het pand behoort mede het 19de-eeuwse huis Hartogstraat 1, dat een eenheid vormt met Noordeinde 9.
Uitwendig heeft genoemd pand een drie vensterassen brede, gepleisterde lijstgevel ter hoogte van parterre en verdieping, met in het afgeknotte zadeldak twee dakkapellen. Houten winkelpui met gecanneleerde pilasters uit het einde van de l9de eeuw. Deuromlijsting met bovenlicht en hoofd- gestel tussen gecanneleerde, houten pilaster.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde.

volledig adres: Noordeinde 9 - Hartogstraat 1
detail gevel Hartogstraat-zijde