Helmersstraat 142 en 144

Poel, J. te Stoltefus, F.S.
Registerblad

Gepleisterd hoekpand gebouwd in 1881 voor Johan Hendrik Franciscus te Poel, beeldhouwer, en Frederick Stephanus Stoltefus.
Ontwerp vermoedelijk van hun hand; zij hadden een atelier dat o.a. kerkmeubilair vervaardigde. Het pand is uitgebreid in 1894 en 1900.
Pand ter breedte van vijf en ter diepte van negen vensterassen met afgeronde hoek. Drie bouwlagen met laag omlopend dak over het gedeelte aan de Helmersstraat. De gevel aan die straat vertoont een rijke versiering met stucreliefs; de lange gevel aan de Elandstraat is sober van uitvoering. De eerstgenoemde gevel heeft een met hardsteen beklede plint en een van gebosseerd pleisterwerk voorziene parterre. De derde vensteras van links is als risaliet behandeld en bezit voor het venster van de eerste verdieping een balkon met balustrade tussen met symbolen van de kunsten versierde postamenten. Dit balkon wordt gedragen door twee natuurstenen hermen. Het venster van de eerste verdieping wordt geflankeerd door Ionische pilasters met versierde schachten, die een hoofdgestel dragen met in het fries Lodewijk XVI siermotieven. Het van een lage balustrade voorziene venster van de tweede verdieping heeft aan weerszijden een Corinthische pilaster met gecanneleerde schacht. Vier van de vensters van de eerste verdieping dragen frontons; daarboven een fries met aan het Empire ontleend meandermotief. Het hoekvenster in deze verdieping heeft een balkon, gelijk aan dat in de risaliet. Het fries onder de verkropte kroonlijst bezit een decoratie met palmetmotieven in Empiretrant; in de risaliet bevat dit fries een cartouche met het bouwjaar. In rijke neorenaissancetrant gesneden voordeuren in de linker vensteras (no. 142) en op de afgeronde hoek (no. 144), beide met eenvoudige bovenlichten.

Deze gevel vormt een rijk en kenmerkend voorbeeld van de late eclectische bouwtrant. De lange gevel aan de Elandstraat heeft friezen tussen de verdiepingen, flauw getoogde vensters met zesruits schuiframen en een verkropte kroonlijst. De linker vensteras bezit blinde ramen: rechts daarvan ronde vensters met gietijzeren harnassen. De parterre van deze gevel is gemoderniseerd.
Gezien de ingrijpende, structuurverstorende verbouwingen, met name aan de kant van de Elandstraat, is de bescherming beperkt gebleven tot de gevel aan de Helmersstraat, hoek Elandstraat. Deze gevel heeft een breedte van vijf vensterassen.

Gevel van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.

Helmerstraat hoek Elandstraat