Javastraat 1a

Delia, J.J.
Registerblad

Witgepleisterd pand uit de jaren zestig van de 19de eeuw in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerp van de architect J.J. Delia. Het voormalige herenhuis maakt deel uit van een complex van drie aaneengebouwde huizen, gelijktijdig gebouwd in dezelfde stijl, maar onderling verschillend van opzet.

Het pand bestaat uit een lage begane-grond, belétage en verdieping met kapverdieping in het omlopende, afgeknotte schilddak dat met leien is gedekt en voorzien van dakkapellen en pijnappelversieringen. De ingang bevindt zich in een uitgebouwd portaal rechts en heeft een deur met panelen en gietijzeren sierroosters. De voorgevel bezit in iedere bouwlaag drie aaneengeschakelde vensters met geprofileerde omlijstingen, afgeronde hoeken, kuiven van stucwerk en stolpramen. Voor de vensters van de belétage een borstwering met gietijzeren raamhekjes tussen postamenten die gedragen worden door voluutconsoles. Voor de vensters van de verdieping een balkon met hek, op forse voluuteonsoles. Het hoofdgestel bezit panelen in het fries en de kroonlijst wordt op de hoeken ondersteund door zware voluutconsoles.
Het pand bezit rijke interieurs: trap met balusterleuning en lambrizering in neo-Lodewijk XV stijl, op de belétage kamers met stucplafonds in neo-Lodewijk XIV stijl, lambrizeringen, marmeren schoorsteenmantels en deuren met panelen, snijwerk en dessus de portes met stueversiering in neo-Lodewijk XIV stijl.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en kunsthistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het deel uitmaakt van een groep van drie aaneengebouwde herenhuizen en behoort tot de kort na 1860 gerealiseerde eclectische villabebouwing van het Willemspark.