Javastraat 1c

Delia, J.J.
Registerblad

Witgepleisterd pand op onregelmatige plattegrond in eclectische stijl. Het voormalige herenhuis is gebouwd in de jaren zestig van de 19de eeuw naar ontwerp van de architect J.J. Delia. Het maakt deel uit van een aaneengebouwde groep van drie herenhuizen, gelijktijdig gebouwd in dezelfde stijl, maar onderling verschillend van opzet.

Het pand omvat een voorgedeelte, aansluitend bij Javastraat 1b, bestaande uit een lage begane-grond, belétage en kapverdieping in het door een tuitgevel afgesloten, met pannen gedekte zadeldak. De belétage bezit in de voorgevel een breed, driedelig venster met geprofileerde omlijsting en afgeronde bovenhoeken. Het zoldervenster heeft een geprofileerde, rondbogige omlijsting. De hoeken worden gemarkeerd door lisenen met panelen en voluutconsoles. De zijgevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, dat op de hoek gekornist is. Blijkens de ontwerptekening, bewaard in het Gemeentearchief, bezat de gevel oorspronkelijk op de hoeken siervazen en op de top lofwerk. Voor het belétagevenster bevond zich een balkon. Het zoldervenster heeft een gietijzeren raamhek. Links achter heeft het pand een, mogelijk later gebouwde, vleugel met een volledige verdieping en een uitgebouwd portaal. Het huis wordt aan twee zijden omgeven door een fraaie tuin met hoog geboomte.

Pand van algemeen belang voor de gemeente s-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het deel uitmaakt van een groep van drie aaneengebouwde herenhuizen en behoort tot de kort na 1860 gerealiseerde villabebouwing van het Willemspark.

V.l.n.r. Javastraat 1c - 1b - 1a