Javastraat 2

Ehnle, E.F.
    Um 1800-bewegung

Inleiding
Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in de stijl van de Um 1800-beweging naar ontwerp van architect E.F. Ehnle, in opdracht van Elisabeth Jacoba Christina Dorrepaal, weduwe van Gerard Henry van Steijn.

Omschrijving
Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed.

De voorgevel is bekleed met natuursteen en rijk gedecoreerd met in hoofdzaak aan de 18e-eeuwse Lodewijk XIV-stijl ontleende motieven. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst. De rechteras is als risaliet behandeld. De T-vormige vensters en de in een portiek gelegen paneeldeur bezitten hardstenen onderdorpels en versierde kroonlijsten op consoles; de kroonlijsten op de eerste bouwlaag zijn gebogen. Voorts zijn zij voorzien van gebogen middendorpels en in roeden onderverdeelde toogvormige bovenlichten, waarbij de horizontale roeden de gebogen lijn volgen van de middendorpel. De vensters op de tweede bouwlaag zijn voorzien van raamhekjes. Het risaliet bezit driedelige vensters. De linkerzijgevel is over de eerste twee vensterassen met natuursteen bekleed en in dezelfde trant als de voorgevel behandeld. Voor het overige is deze gevel van baksteen op een stenen plint, met in het midden een gebeeldhouwde klokgevel met siervazen, en een geprofileerde omlijsting en kuifstuk. De rechthoekige vensters met bovenlicht zijn geheel in glas-in-lood uitgevoerd en voorzien van een ronde ontlastingsboog met rijk gebeeldhouwd gevelveld. Het ronde venster bovenin is eveneens van glas-in-lood. Het gedeelte achter de klokgevel is voorzien van licht getoogde vijftienruitsschuifvensters. De kroonlijst rust op natuurstenen voluutconsoles, waartussen rechthoekige panelen en een tandlijst zijn aangebracht. Het dak bevat verscheidene dakkapellen in neo-Lodewijk XIV-stijl en bezit op de hoeken een pijnappelversiering. Aan de rechterkant bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen. De voortuin wordt van de straat gescheiden door een rijk geornamenteerd smeedijzeren hek in neo-Lodewijk XIV-stijl, op een voet van baksteen met hardstenen dekplaat. Aan de linker- en rechterzijde bevindt zich een eenvoudig ijzeren hek op een oplopende bakstenen voet.

Waardering
Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de "Um 1800-beweging". Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg.