Johan van Hoornstraat 40 t/m 42

muurreclame

Nieuwe Haagse School
    Bezuidenhout
Registerblad

Muurreclame voor de firma Th. Logher daterend uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw, aangebracht op de zijgevel van de portiekwoningen Johan van Hoornstraat 40 t/m 42.

De muurschildering is vermoedelijk door de adverterende schilder zelf aangebracht. De datering van de reclame valt af te leiden uit de gegevens uit adres- en telefoonboeken van Den Haag. De adverterende firma Th. Logher werd in 1926 opgericht en was toen gevestigd aan de De Carpentierstraat 2 10-212. Enige jaren later is de firma verhuisd naar de Van Imhoffstraat 46. De reclameschildering bestaat uit een geel fond met zwarte tekst en een groene, sober gedecoreerde sieromlijsting. De volledige reclametekst luidt: "Th. Logher v.Imhoffstraat 46 Tel. 771526 huis- decoratie en meubelschilder glazenmaker". Aan de bovenkant bevindt zich een smalle reclame, wit fond met zwarte letters, voor een ander bedrijf dat deze muur verhuurde voor reclames. Hier staat te lezen: "Muurvlakte te huur te bevr.: Rozenstr: 45 tel 338751". Door slijtage is ook een oudere onderschildering door de bovenste laag waar te nemen. De schildering is in 2005 gerestaureerd.

De muurreclame is van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop door de middenstand in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw reclame in de stad werd aangebracht.

Opname voorjaar 2008 - D. Valentijn