Johannes Camphuijsstraat 154 en 156

muurreclame

Bezuidenhout
Registerblad

Geschilderde muurreclame voor de firma M.Groen, grotendeels daterend uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De schildering is aangebracht op de zijgevel van het bedrijfspand met bovenwoning Johan Camphuijjsstraat 154-156.

De aannemer M. Groen bouwde het uit 1912-1913 daterende bedrijfspand met bovenwoning aan de Johannes Camphuijsstraat voor zichzelf. De muurreclame op de zijgevel is van deze firma. Zoals wel vaker gebeurde werden muurreclames regelmatig overschilderd. Daar konden meerdere redenen voor zijn. De muurreclame was bijvoorbeeld verweerd of er moest een nieuw telefoonnummer vermeld worden. Dit is goed waarneembaar bij deze muurreclame.

Bij het schoonmaken van de muurschildering in 2008 werden de restanten van in totaal drie muurreclames van de firma goed zichtbaar. Aan de hand van de gevonden telefoonnummers is een redelijk sluitende datering van de verschillende muurreclames te geven. Het oudste en onderliggende telefoonnummer (vaalgrijs en nog net te lezen) is B 1301. Deze reclame is aangebracht op een okergele ondergrond met een groen kader en letters in zwart. De B stond voor de centrale van het Bezuidenhout. Dit nummer is slechts van 1921 tot 1923 in gebruik geweest. In 1923 werd het nummer gewijzigd in 71301, maar dit is op de muurreclame niet teruggevonden. In 1937 wijzigde het nummer weer, nu in 771301. Waarschijnlijk werd in dat jaar de muurreclame weer aangepast. Het bleef een okergele ondergrond met een groen kader en blokjes in de hoeken en zwarte letters. In 1957 werd het telefoonnummer opnieuw gewijzigd, nu in een geheel nieuw nummer 858863. De muurreclame werd opnieuw overgeschilderd, nu met een crèmekleurig vlak zonder kader en met groene letters.
In 2008 is door het restauratiebedrijf Klarenbeek-Melissen de muurreclame gerestaureerd. Uitgangspunt voor de restauratie was behoud van de historische elementen, zodat de geschiedenis goed is af te lezen zonder dat het totaalbeeld onleesbaar zou worden.

De muurreclame is van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop door de middenstand vooral in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw reclame in de stad werd aangebracht. Historisch is deze muurreclame bijzonder omdat de geschiedenis van het telkens overschilderen van muurreclames hier goed is af te lezen.

Omvang bescherming: gedeeltelijk

muurschildering na de restauratie