Kazernestraat 64 t/m 68f

Swijser, J.P.C.
Registerblad

Blok van drie gepleisterde huizen in eclectische stijl uit omstreeks 1860, naar ontwerp van de timmerman-aannemer J.P.C. Swijser. De panden tellen elk drie vensterassen en bestaan uit een kelder, parterre, hoge verdieping en zolderverdieping in het met de nok evenwijdig aan de straat lopende zadeldak. Aan de achterzijde is de gevel hoger opgetrokken, waardoor de zolderverdieping aldaar tot een volledige verdieping is uitgebouwd. Het middelste pand heeft een risalerende gevel met geblokte bepleistering. De parterre heeft een hardstenen plint, bij alle drie de huizen nog de oorspronkelijke deuren met panelen en bovenlicht en in de muurdammen tussen de vensters bij de flankerende huizen stukken hoofdgestel volgens de neoclassicistische traditie. In het fries onder de kroonlijst liggende zoldervensters. Het middelste pand heeft tussen de zoldervensters vier voluutconsoles met bladmotieven en maskerkoppen. Boven de kroonlijst heeft dit huis een brede dakkapel met hoofdgestel. Alle vensters in de voorgevel hebben achtruitsschuiframen. Cordonlijst tussen parterre en verdieping. De achtergevel heeft in de verdiepingen acht- en zesruitsschuiframen. Het huizenblok is omstreeks 1985 inwendig verbouwd tot HAT-eenheden.
Het blok huizen is wat het uitwendige betreft een goed bewaard voorbeeld van vroege eclectische architectuur, gebouwd door een der bouwkundigen, die een aandeel had in de totstandkoming van eclectische herenhuizen in het Willemspark.

De panden zijn van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde

meer weten
onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van drie huizen, nrs. 64-66-68f; in 1985 inwendig verbouwd tot HAT-eenheden
Kazernstraat 64 t/m 68