Keizerstraat 45/45a

Registerblad

Pand dat bestaat uit parterre, verdieping en een evenwijdig aan de straat lopende kap tussen puntgevels. Het werd gebouwd in 1896-1897 in opdracht van de N.V. tot Exploitatie van Zuivelinrichtingen Neerlandia te 's-Gravenhage. De zorgvuldig gedetailleerde gevel in neorenaissancestiji dateert uit de jaren negentig van de 19de eeuw. De aan de rechterzijde gewijzigde winkelpui heeft een hardstenen plint en pilasters onder een puibalk die aan de uiteinden is versierd met gebeeldhouwde runderkoppen. In het glazen fries onder de puibalk is een opschrift aangebracht: Mij. Neerlandia Melkinrichting en salon. De verdieping bezit vier twee aan twee gekoppelde en door een gemeenschappelijke boog omvatte vensters met ontlastingsbogen. De geprofileerde bakstenen bogen vertonen in de boogtrommels vlechtmetselwerk. De gevel is voorts versierd met natuustenen banden en blokken.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische en typologische waarde. Het is een voorbeeld van goed verzorgde winkelarchitectuur in traditionele trant uit de periode, waarin Scheveningen zich als badplaats sterk ontwikkelde. In zijn kleinschaligheid past het pand geheel in het historische beeld van de Keizerstraat.