Keizerstraat 83

Registerblad

Winkel-woonhuis, in het fries van de kroonlijst gedateerd: "Anno 1802". Het pand is twee assen breed en bestaat uit parterre en verdieping met een schilddak, waarin een dakkapel met twaalfruitsschuifraam De houten winkelpui met geprofileerde lijst dateert uit het derde of vierde kwart van de19de eeuw. De voordeur heeft een versiering met panelen. De vensters bezitten T-schuiframen in geprofileerde houten omlijstingen. Het smalle pandje 83a, dat evenals de gevel van 83 klezoortjes vertoont, is reeds kort na de bouw van no. 83 als overbouwing van een steegje tot stand gekomen. 83a is niet in de bescherming begrepen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde. Het pand is een karakteristiek voorbeeld van de historische, kleinschalige bebouwing aan de Keizerstraat.