Kempstraat 126, Paardenbergstraat 3

Comeniusschool

Kuijk, K.M.
    Transvaalkwartier
Registerblad

Het aan drie zijde vrijgelegen schoolcomplex op U-vormige plattegrond is gelegen langs de Kempstraat, Paardenbergstraat en Kritzingerstraat. De school grenst aan de noordzijde aan de uit 1924-1926 gebouwde Julianakerk. De hoofdvleugel is gelegen langs de Kempstraat met haaks hierachter links een zijvleugel met klaslokalen en de conciërgewoning en rechts een vleugel bestaande uit een éénlaagse gymzaal onder schilddak. Tussen beide zijvleugels bevindt zich de speelplaats die van de Paardenbergstraat wordt gescheiden door een bakstenen tuinmuur. De hoofdvleugel van maar liefst 23 vensterassen breed langs de Kempstraat is opgetrokken in schoon metselwerk en bezit risalerende eindtraveën met topgevels. In de gevel zijn drie tegeltableaux opgenomen van groene tegels met hierin in witte letters de opschriften "Chr. School voor U.L.O", "Comeniusschool" en " Opgericht Anno 1923." De hoofdvolumes van de school bestaan uit drie bouwlagen onder een samengestelde kap, gedekt met rode dakpannen. De conciërgewoning is herkenbaar als een tegen de linkervleugel aangebouwd zelfstandig bouwvolume van twee bouwlagen onder een schilddak. De kelder met hierin opgenomen de oorspronkelijk stookplaats is gelegen onder de speelplaats. De stijl van de school is representatief voor die tijd, namelijk sober en eenvoudig met expressieve raampartijen zoals die in de stijl van de Amsterdamse School gangbaar waren.

De school is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een school uit de twintiger jaren van de twintigste eeuw waarin invloeden van de Amsterdamse School waarneembaar zijn. Tevens van cultuurhistorische waarde als één van de historische ankerpunten van de wijk Transvaal waar door stadsvernieuwing en herstructurering de identiteit snel verandert.

detail metselwerk