Kerkhoflaan 12 Johannes van den Bosch

familiegraf Johannes van den Bosch

Neo-Gotiek
Inleiding.
Familiegraf Johannes van den Bosch bestaande uit een natuurstenen zerk voorzien van het gebeeldhouwd familiewapen, ijzeren hekwerk in neo-gotische stijl en vier staande gedenkstenen.

Jaar waarin concessie is verleend: 1845.
Johannes van den Bosch werd geboren op 2 februari 1780 en overleed op 28 januari 1844. Tijdens zijn leven vervulde hij vele openbare functies zoals Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië (waar hij het cultuurstelstel invoerde), Minister van Koloniën, Minister van Staat en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarnaast was hij oprichter van de Maatschappij Weldadigheid in Fredriksoord, die tot doel had de armoede te bestrijden door de betrokkenen de woeste gronden in Drenthe en Overijssel te laten ontginnen.

Omschrijving.
Rechthoekig drieledige, een weinig verdiept liggende steen, omsloten door brede banden met kwartrond profiel en afgeronde hoeken (lengte 3.70 m, breedte 2.30 m). Hierop een deels in gietijzer en deels in smeedijzer uitgevoerd, zwart gelakt hekwerk in neo-gotische stijl. Op de hardstenen zerk is in wit marmer het familiewapen van Van den Bosch aangebracht: blazoen met helmteken, mantel en twee leeuwen als schilddragers. W.C Muller vervaardigde deze in hoog reliëf uitgevoerde sculptuur (signatuur, rechts onder).  Op de zerk in metalen opgelegde teksten. Tegen het hekwerk werden later vier wit marmeren staande gedenkstenen bevestigd. De gedenkstenen bezitten verdiept, zwart gelakte teksten.

Waardering.
Grafmonument van cultuurhistorisch en typologisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een liggende zerk met ijzeren hekwerk in neo-gotische stijl uit het midden van de negentiende eeuw. Als grafmonument van de bekende negentiende eeuwse staatsman Johannes van den Bosch tevens van historische waarde.