Kettingstraat 29 - 31

De Goede Bron

Bosboom, J.W.
    Art Nouveau
Registerblad

Pand in Art Nouveau-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van J.W. Bosboom als filiaal voor de bloemenhandel Van Rijswijk en Zoon. Thans met horeca- en woonfunctie.

Het pand bestaat uit parterre en drie verdiepingen en telt twee brede travees. Het voorste gedeelte is hoger dan het achterste deel en wordt gedekt door enigszins koepelvormige, leien daken. De brede rechter travee is hoger dan de linker travee. De voorgevel is bekleed met gele verblendsteen, afgewisseld door blauwe banden. De grotendeels authentieke winkelpui met getoogd etalageraam en links daarvan een portiek met deuren bezit een hardstenen plint, gemetselde penanten, gietijzeren kolommen en omlijsting en een stalen puibalk. Boven de puibalk een hardstenen fries, dat evenals de sokkels van de penanten en de plint gebeeldhouwd ornament in Art Nouveau en Sezession-stijl vertoont. In het fries het gebeeldhouwde opschrift: "De Goede Bron". De rechter travee bezit tegen de eerste en tweede verdieping segmentvormige, houten erkers en daarboven, voor de derde verdieping, een loggia met hoefijzervormige boog die wordt gedragen door twee pijlertjes. De balustrade van het balkon op de erker is vervangen door een borstwering. De linker travee heeft een loggia op de derde verdieping. Rond de vensters van de tweede en derde verdieping in de linker travee en in het bovenste gedeelte van de rechter travee is een bepleistering, waarin oorspronkelijk rijke graffitoversieringen in Art Nouveau. De deuren in de portiek bezitten een bovenlicht en verbergen hun panelen onder beklampingen. De rechter zijgevel, waartegen een gemetselde schoorsteen, is opgemetseld in rode baksteen. Bij de rechter hoek van de plint staat in gebeeldhouwde letters te lezen: "J.W. Bosboom architect".

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuur-historische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de Art Nouveau-architectuur, gebouwd door een van de bekendste Haagse architecten uit deze periode. Een toegevoegde waarde bezit het pand door het feit dat het aansluit bij de langs de Kettingstraat gebouwde vleugel van de Passage.

detail Kettingstraat 29
Opname D. Valentijn, 4 oktober 1999.