Koediefstraat 4

Koediefstraat 4 behoort bij Fluwelen Burgwal 1e. Zie onderstaande beschrijving.

Door een voortuin van de straat gescheiden, in oorsprong 17de-eeuws huis, dat thans een 18de-19de-eeuws uiterlijk heeft. De uit baksteen opgetrokken, afgeknotte puntgevel heeft in de vensters 19de-eeuwse zesruitsschuiframen. Boven de openslaande deuren in de middenas een venster in houten omlijsting. In de linker as een 18de-eeuwse deur met panelen en snijwerk, Lodewijk XIV. Gepleisterde lijstgevel aan de achterzijde (Koediefstraat 4) met in de verdieping zesruitsschuiframen.
In de voorkamer op de begane-grond een balkenzoldering op gebeeldhouwde, l7de-eeuwse sleutelstukken. In deze kamer een schoorsteenmantel met gebeeldhouwde, natuurstenen wangen met voluten, polychrome tegels en ijzeren haard, 17de eeuw. In de tegenover gelegen wand een groot natuurstenen fries met putti uit de 18de eeuw, waarschijnlijk van elders afkomstig.
Trap met 18de-eeuwse houten treden. In de achterkamer op de verdieping een marmeren Empireschouw en in de achtergevel zesruitsramen uit de 19de eeuw. In de voorkamer op de verdieping een marmeren schoorsteenmantel in Lodewijk XV stijl met houten boezem, panelen tegen de wanden en vereenvoudigd 18de-eeuws stucplafond. De thans weggetimmerde kap telt vier grenenhouten jukken.
Aan de straat een laat-18de-eeuws, smeedijzeren hek in Lodewijk XVI vormen tussen in later tijd vernieuwde, gemetselde pijlers.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuurhistorische waarde, waarbij de ligging met voorerf, het hekwerk en de kunsthistorisch waardevolle interieuronderdelen belangrijke elementen zijn

Gevel aan de Koediefstraat 4.
Opname D. Valentijn, 28 september 2001